De gemeente Hilvarenbeek krijgt met ingang van dit jaar ruim 38.000 euro extra van het Rijk om kinderen uit arme gezinnen in natura te ondersteunen. Dit is een uitvloeisel van het beleid van het kabinet om meer te doen aan bestrijding van armoede bij gezinnen. Het gaat om een structureel bedrag.

Landelijk is afgesproken dat organisaties als de Stichting Leergeld Nederland, maar organisaties als het Jeugdcultuurfonds. Stichting Kinderhulp en Jarige Job, nadrukkelijk bij de uitvoering betrokken worden. Op lokaal niveau betekent dat dat de Stichting Leergeld Hilvarenbeek met de gemeente overlegt.

In Nederland leven meer dan 400.000 kinderen in gezinnen die op of onder de armoedegrens leven. [Cijfers 2014]. En die kinderen kunnen door de (zeer) smalle beurs van hun ouders niet aan allerlei activiteiten meedoen, in tegenstelling tot hun leeftijdgenoten. Een derde daarvan kan niet op muziek- of sportles door geldproblemen. Veel van hen kunnen niet hun verjaardag vieren, hebben geen warme winterjas en geen goede fiets.

In totaal stelt het kabinet jaarlijks elk jaar 100 miljoen euro extra beschikbaar om √°lle kinderen kansen te geven. Om er zeker van te zijn dat het geld terecht komt bij de kinderen, wordt de steun in natura gegevens, bijvoorbeeld met zwemlessen, voetbalschoenen of een fiets. [Bron: persbericht ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid]